
Kaj je Fermentacija?
Fermentacija je presnovni proces, ki pretvori sladkor v kisline, pline ali alkohol. Odvija se v kvasovkah in bakterijah, pa tudi v mišičnih celicah s pomanjkanjem kisika kot v primeru mlečnokislinske fermentacije. Besedo fermentacija se uporablja tudi širše, in sicer za rast mikroorganizmov na gojišču, pogosto z namenom pridobivanja specifičnih kemijskih produktov.
Alkoholno vrenje
Alkoholno vrenje ali alkoholna fermentacija je biološki proces, pri katerem so sladkorji, kot so glukoza, fruktoza in saharoza, pretvorjeni v energijo v obliki adenozin trifosfata (ATP), pri tem pa nastaneta etanol in ogljikov dioksid (CO2) kot presnovna (metabolna) odpadna produkta. Proces poteka kot pri vseh vrstah vrenj v anaerobnih pogojih (tj. v odsotnosti kisika), encime za katalizo procesa pa proizvajajo kvasovke.
Izdelka sta bila narejena z alkoholnim vrenjem:

Kruh

Vino

Mlečnokislinsko vrenje
Pri mlečnokislinskem vrenju se piruvat po glikolizi reducira v mlečno kislino (C2H3OHCOOH). V tej presnovni poti ogljikov dioksid (CO2) ne nastaja. Ljudje to obliko vrenja uporabljamo v živilski industriji za pridelavo jogurta in sira iz mleka. Mlečna kislina nastaja tudi v naših mišicah. Ob večjih telesnih naporih začne skeletnim mišicam primanjkovati kisika, zato mišične celice preklopijo z aerobnega celičnega dihanja na vrenje. V tem procesu nastaja mlečna kislina, ki jo telo razgradi v jetrih.

Jogurt in Sir